VPRAŠANJE: Izobrazba za vzgojitelja predšolskih otrok
Vprašanje poslal/a Sonce, 30.01.2016 20:09:59

Spoštovani,

Letos zaključujem 3. letnik Pedagogike in andragogike (univerzitetni študijski program prve stopnje). Zanima me sledeče. V pravilniku je zapisano, da se lahko v vrtcu kot vzgojitelj predšolskih otrok zaposli, kdor je končal univerzitetni študijski program in si pridobil strokovni naslov profesor. Ali se lahko po končani prvi stopnji zaposlim v vrtcu kot vzgojiteljica predšolskih otrok, ali to velja le za stari program in ne za nas, ki opravljamo študij po bolonjskem programu. Ali bi se lahko potem po drugi stopnji pedagogike zaposlila kot vzgojiteljica predšolskih otrok?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

S spoštovanjem


ODGOVOR 1

Andreja, 01.02.2016 14:43:17
Pravilno ste razmišljali, saj člen Pravilnika o izobrazbi vzgojiteljev predšolskih otrok in drugih strokovnih delavcev v programih za predšolske otroke in v prilagojenih programih za predšolske otroke s posebnimi potrebami govori o univerzitetni izobrazbi po "starih"programih.

Za nove - bolonjske programe velja, da morate imeti končano 2. stopnjo - magistrski študij in pa opravljeno izpopolnjevanje iz predšolske vzgoje. To spopolnjevanje izvaja Pedagoška fakulteta v Ljubljani, več o tem lahkol preberete na spletni strani http://www.pef.uni-lj.si/724.html in http://www.pef.uni-lj.si/fileadmin/Datoteke/Nadaljnje_izobra%C5%BEevanje/2012_2013/IZP/PI-PV_-_Predstavitveni_zbornik.pdf.

Lep pozdrav in srečno.ODGOVOR 2

Sonce, 01.02.2016 15:55:21
Hvala za odgovor. V primeru, da imam narejeno srednjo vzgojiteljsko šolo, pa mi programa izpopolnjevanja ni potrebno narediti ali ga moram kljub temu?

Lep pozdrav!ODGOVOR 3

Andreja, 02.02.2016 09:47:43
Če ste zaključili srednjo vzgojiteljsko šolo, potem vam programa za izpopolnjevanje ni potrebno opravljati. To imate zapisano v Pravilniku o izobrazbi vzgojiteljev predšolskih otrok in drugih strokovnih delavcev v programih za predšolske otroke in v prilagojenih programih za predšolske otroke s posebnimi potrebami (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV11474) v 5. členu, ki opredeljuje, kdo je lahko vzgojitelj predšolskih otrok:
"...Ne glede na določbo prejšnjega odstavka te točke študijskega programa za izpopolnjevanje iz predšolske vzgoje ni potrebno opravljati tistemu, ki je pridobil srednjo strokovno izobrazbo iz predšolske vzgoje."

Lep pozdrav in srečno.Vaš odgovor ali mnenje
Ime ali vzdevek*


Izberite ali pošiljate odgovor ali mnenje
Odgovor Mnenje

Napišite vaš odgovor/mnenje*


Opomba: polja, ki so označena z zvezdico, je potrebno izpolniti. Prosim vas tudi, da odkljukate spodnje polje, ki je namenjeno zaščiti svetovalnega kotička pred smetenjem. << Nazaj svetovalni kotiček