VPRAŠANJE: Izpopolnjevanje iz SPECIALNO-PEDAGOŠKE IN SOCIALNO-PEDAGOŠKE POMOČI
Vprašanje poslal/a TINA, 09.07.2015 11:33:29

Pozdravljeni!

Po izobrazbi sem diplomirana prof. razrednega pouka.
Zaključila sem dodiplomski študij razrednega pouka, še po starem programu.

Zanima me, ali bi lahko opravljala delo učitelja za dodatno strokovno pomoč z izpopolnjevanjem iz specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami? In kaj še vse bi lahko s tem izpopolnjevanjem opravljala?


Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.


TinaODGOVOR 1

Andreja, 17.07.2015 15:28:07
Pogoji za delo učitelja za dodatno strokovno pomoč so opredeljeni v Pravilniku o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole - http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV10943. Tam je navedeno, da je učitelj za dodatno strokovno pomoč lahko:
\"Učitelj za dodatno strokovno pomoč pri premagovanju primanjkljajev, ovir oziroma motenj je lahko, kdor je končal:
- univerzitetni študijski program defektologije, pedagogike (smer pedagogika), psihologije, socialne pedagogike ali specialne in rehabilitacijske pedagogike ali
- magistrski študijski program druge stopnje socialna pedagogika, specialna in rehabilitacijska pedagogika, psihologija, pedagogika ali inkluzivna pedagogika.

Učitelj za dodatno strokovno pomoč kot učno pomoč je lahko, kdor:
- je končal magistrski študijski program druge stopnje inkluzivna pedagogika,
- izpolnjuje pogoje za učitelja v izobraževalnem programu osnovne šole in je opravil študijski program izpopolnjevanja za učitelje za dodatno strokovno pomoč.

Ker izpolnjujete pogoje za učitelja v programu OŠ, lahko z opravljenim spopolnjevanjem to delo tudi opravljate. Druga področja dela urejajo drugi pravilniki, zato bi bilo potrebno pogledati vsako področje posebej. Predlagam, da si ogledate področja dela na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, potem pa vam lahko pomagamo pri iskanju ustreznih izobrazbenih pogojev za ta področja.

Lep pozdrav in srečno.Vaš odgovor ali mnenje
Ime ali vzdevek*


Izberite ali pošiljate odgovor ali mnenje
Odgovor Mnenje

Napišite vaš odgovor/mnenje*


Opomba: polja, ki so označena z zvezdico, je potrebno izpolniti. Prosim vas tudi, da odkljukate spodnje polje, ki je namenjeno zaščiti svetovalnega kotička pred smetenjem. << Nazaj svetovalni kotiček